Warmtepomp Onderhoud: Alles wat je moet weten

Warmtepomp onderhoud
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen


Heb je een warmtepomp of hybride warmtepomp, dan wil je er zeker van zijn dat hij het altijd doet. Voor je oude cv-ketel ben je waarschijnlijk gewend dat hij jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Goed nieuws, in vergelijking met een cv-ketel heeft een warmtepomp minder onderhoud nodig. In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over warmtepomp onderhoud.

Een warmtepomp onderhouden is heel eenvoudig

In de basis heeft een warmtepomp maar weinig onderhoud nodig om te blijven werken. Een groot voordeel van een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel is dat een warmtepomp veel minder onderdelen heeft die onderhoud nodig hebben of kapot kunnen gaan wanneer je ze verwaarloosd. Ter vergelijking, een warmtepomp heeft veel dezelfde onderdelen als een koelkast. Een koelkast heeft doorgaans ook niet heel veel onderhoud nodig. Dus waar voor een cv-ketel een jaarlijkse onderhoudsbeurt de norm is, is dit voor een warmtepomp dus helemaal niet nodig. Nu is het natuurlijk wel zo dat een buitenunit van een warmtepomp in tegenstelling tot een koelkast buiten staat. Dus waar een jaarlijkse onderhoud niet nodig is, kan het geen kwaad om de prestaties wel in de gaten te blijven houden. We vertellen je in de rest van het artikel graag meer.  

Hoe houd je de prestatie van jouw warmtepomp zo hoog mogelijk?

Waar een warmtepomp niet heel snel kapot gaat, zijn er wel een aantal zaken die de prestatie van de warmtepomp kunnen beïnvloeden. Een onderhoudsbeurt is dus niet altijd nodig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten om de prestaties van jouw warmtepomp zo goed mogelijk te houden.

Het hangt er ook vanaf over wat voor type we het hebben, zo zijn er namelijk meerdere soorten warmtepompen. Veel warmtepompen bestaan bijvoorbeeld uit een buitenunit. Deze buitenunit staat vaak in de tuin of op het dak en zuigt buitenlucht aan. Hierdoor kan het zijn dat er blaadjes of andere viezigheid in de warmtepomp kan komen. Dit heeft een negatieve invloed op de prestaties van de warmtepomp. Zie je dat er vaak veel blaadjes in de warmtepomp zitten, dan kan je deze zelf verwijderen om jouw warmtepomp in goede staat te houden. Probeer de warmtepomp in de winter ook zoveel mogelijk sneeuw en ijsvrij te houden.

Let op: kom nooit met je handen in de warmtepomp als de ventilator draait. Verwijder alleen het vuil aan de buitenkant van de warmtepomp om te voorkomen dat het naar binnen wordt gezogen of zorg eerst dat de warmtepomp volledig van het stroom af is. 

Ook kan een verandering in jouw woonsituatie ervoor zorgen dat de warmtepomp niet meer optimaal voor jou presteert. Ben je bijvoorbeeld geswitched van radiatoren naar vloerverwarming? Dan moet jouw warmtepomp anders worden ingesteld. 

Tot slot kunnen er altijd problemen optreden waardoor de warmtepomp niet goed meer kan functioneren. Een warmtepomp heeft stroom nodig om te functioneren en steeds meer warmtepompen communiceren draadloos met de thermostaat. Valt de stroom of het internet uit, dan zal de warmtepomp niet of minder goed werken. In een heel uitzonderlijk scenario kan het zijn dat leidingen lekken. Meer informatie over de werking van een warmtepomp kun je hier vinden.

Warmtepomp onderhoud door regelmatige software-updates

Naast fysiek onderhoud wordt ook de software van de warmtepomp steeds belangrijker. Door slimme software en regelmatige updates verbeter je de prestaties eenvoudig. Let er bij de aankoop van de warmtepomp dus goed op of de warmtepomp voorzien is van slimme software die de fabrikant in staat stelt updates uit te voeren of problemen op afstand te verhelpen. In veel gevallen gebeurt dit al voor je zelf in de gaten hebt dat het probleem zich voordoet, en merk je er dus helemaal niets van. Bijkomend voordeel is dat je doormiddel van slimme software altijd voorbereid bent op de toekomst. Dient de warmtepomp in de toekomst rekening te houden met een voller elektriciteitsnetwerk? Dan is een warmtepomp met slimme software hier eenvoudig op afstand op aan te passen. 

Altijd zeker dat jouw warmtepomp goed presteert.

Veel fabrikanten en verkopers van warmtepompen bieden servicecontracten aan om de prestatie van de warmtepomp zo goed mogelijk te houden. Het is goed om je te realiseren dat een fysieke jaarlijkse controle dus lang niet altijd nodig is. 

Ben je aan het oriënteren op een warmtepomp kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het benodigde onderhoud. Bij DeWarmte kunnen we op afstand zien hoe jouw warmtepomp presteert. Zo kunnen we  negen van de tien keer ook zien of er onderhoud nodig is, of dat het systeem nog als een zonnetje werkt. Zo hoef jij dus zelf amper iets te doen! 

Dit hebben we verwerkt in drie verschillende soorten servicecontracten:

  • Een Basisverzekering waarin we 24/7 servicehulp op afstand verlenen. Hiermee kunnen we 80% van de problemen die zich voordoen al eenvoudig op afstand voor je oplossen.

  • De Comfort verzekering geeft naast de 24/7 servicehulp ook recht op een 2 jaarlijkse onderhoudsbeurt, inclusief optimalisatierapport. Hierin wordt dus niet alleen gekeken of de warmtepomp nog werkt, maar ook hoe deze specifiek in jouw situatie het beste werkt. In de Comfort verzekering wordt ook een deel van de kosten vergoed die zich voordoen als er onverhoopt toch een fysieke reparatie nodig is.  

  • Tot slot bieden we vanuit DeWarmte ook een Compleet verzekering aan waarin wij proactief jouw systeem monitoren en storingen verhelpen voordat je het zelf in de gaten hebt.

> lees meer over onze service verzekeringen

Deel dit artikel