Soorten warmtepomp: de belangrijkste verschillen uitgelegd

Soorten warmtepomp
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen


Je hebt warmtepompen in alle soorten en maten. De meest gangbare warmtepomp om jouw cv-ketel mee te vervangen is een Lucht/Water warmtepomp. Lucht/Water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken dit om het water binnen in het huis te verwarmen. 


Binnen Lucht/Water warmtepompen wordt onderscheid gemaakt tussen Monoblock warmtepompen en Split Unit warmtepompen. We vertellen je in dit artikel graag meer over de verschillen tussen deze soorten warmtepompen. Zowel een Monoblock warmtepomp als een Split Unit warmtepomp kunnen gebruikt worden als hybride warmtepomp als ze samenwerken met de cv-ketel en functioneren als All-Electric als ze aangesloten worden op een warmtepompboiler.

Wat is een split unit warmtepomp?

Bij een split unit warmtepomp bestaat de warmtepomp uit twee delen, namelijk een binnenunit die in het huis staat en een buitenunit die zich buiten het huis bevindt. De binnenunit plaats je bij een hybride warmtepomp doorgaans dicht bij de cv-ketel en bij een all-electric warmtepomp op de plaats van de cv-ketel. De buitenunit kan aan de gevel, op het dak of op de grond aan de woning worden geplaatst. De twee units zijn met elkaar verbonden door een leiding waar koelvloeistof doorheen loopt. Deze leiding zal vaak zo veel mogelijk via de buitenkant van de woning naar de plek van de binnenunit lopen en dicht bij de binnenunit naar binnen gaan. Er zal ongeveer 10 cm aan leidingen zichtbaar zijn. In de buitenunit zit de compressor en verdamper, terwijl de binnenunit de condensor bevat. Dit alles is een gesloten systeem. Het koudemiddel komt dus verder nergens mee in aanraking.


DeWarmte hybride warmtepomp, de Pomp AO is een monoblock warmtepomp. Ook in de all-electric warmtepomp maakt DeWarmte gebruik van een monoblock.

Wat is een monoblock warmtepomp?

Bij een monoblock bestaat de gehele warmtepomp uit alleen een buitenunit. Bij een monoblock warmtepomp zitten alle onderdelen dus bij elkaar in één apparaat. Ook het koudemiddel hoeft dus niet door leidingen door het huis te lopen, maar blijft in de buitenunit. Deze buitenunit bevindt zich buiten de woning. Net als de buitenunit van split-unit warmtepompen kan een monoblock buitenunit op het dak, aan de gevel of op de grond geplaatst worden. Op de grond kan hij zowel tegen de muur of wat verder van de woning af worden geplaatst.

Vanuit de buitenunit loopt er alleen warm water naar de woning, wat vervolgens gebruikt kan worden in het verwarmingscircuit. Omdat een monoblock uit alleen een buitenunit bestaat is deze doorgaans een makkelijker en voordeliger te installeren soort warmtepomp. Het formaat van de buitenunit is hierdoor wel wat groter dan de buitenunit van een split unit warmtepomp. De Pomp AO van DeWarmte is een monoblock warmtepomp en is zowel als hybride en all-electric warmtepomp beschikbaar. 

soorten warmtepomp

Een monoblock heeft enkel een buitenunit. 

Verschillen tussen de soorten warmtepomp op een rij:

  • Prijs: De aanschafprijs van een monoblock ligt vaak hoger dan de prijs van een split unit soort warmtepomp. Let alleen wel op de installatiekosten die er nog bovenop komen. De installatiekosten zijn bij Monoblock soorten warmtepompen doorgaans juist weer lager dan bij split unit warmtepompen. Omdat de installatie eenvoudiger is. Er hoeven minder leidingen door de woning te worden aangelegd en omdat het koudemiddel al in de warmtepomp zit is er geen extra certificering van installateurs nodig. Al met al liggen de prijzen inclusief installatie dus dicht bij elkaar.

  • Installatie: Omdat het hele systeem van een monoblock in één apparaat zit is deze aanzienlijk eenvoudiger te plaatsen. Het koudemiddel zit al in de warmtepomp waardoor de installateur geen extra certificering nodig heeft om met koudemiddelen te mogen werken. Er zijn dus meer installateurs beschikbaar om een monoblock te installeren. Bij een split unit moeten er leidingen met koudemiddel gelegd worden van de buitenunit naar de binnenunit. Kies je voor een hybride warmtepomp, dan stopt de installatie bij de split-unit of de monoblock warmtepomp. Ga je voor een all-electric warmtepompsysteem, dan zal er ook nog een boiler moeten worden geplaatst, en afhankelijk van de woning kan er ook een extra back-up verwarmer worden geïnstalleerd. De monoblock Warmtepomp van DeWarmte is in 1 dag geïnstalleerd.  

  • Formaat: De buitenunit van een monoblock is groter dan de buitenunit van een split unit warmtepomp. Aan de andere kant bespaar je bij een monoblock soort warmtepomp ruimte binnenshuis omdat er geen binnenunit nodig is.

  • Prestatie: Over het algemeen hebben monoblock warmtepompen een betere prestatie dan split unit warmtepompen. Door een groter verdampingsoppervlak in de grotere buitenunit kan  een monoblock warmtepomp efficiënter energie uit de buitenlucht halen. Dit zie je terug in hogere COP’s. COP staat Coefficient of  en geeft aan hoeveel energie er nodig is om warmte op te wekken. Hoe hoger de COP, hoe efficienter de warmtepomp is. Monoblocks hebben over het algemeen een hogere COP dan split-units. Meer weten over COP’s lees ons artikel.


Kortom, de keuze tussen de verschillende soorten warmtepomp hangt af van je specifieke behoeften en situatie. Of je nu kiest voor een monoblock of een split unit, beide soorten warmtepomp bieden efficiënte oplossingen om je huis comfortabel en duurzaam te verwarmen. Voor meer informatie over de eigenschappen van onze hybride en all-electric warmtepomp, kun je verder lezen op onze website.

Deel dit artikel