Radiatoren en een warmtepomp? Hier moet je op letten.

Radiator met Pomp AO?
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen



Bij de aanschaf van een warmtepomp wil jij er zeker van zijn dat jouw huis comfortabel warm gehouden kan worden. Of dit in jouw woning het geval is, hangt deels af van jouw verwarmingssysteem. Zo is vloerverwarming zeer geschikt om jouw huis mee te verwarmen in combinatie met een warmtepomp. Maar ook zonder vloerverwarming kan een warmtepomp jouw woning in de meeste gevallen prima warm houden. 


Zo weet je of jouw verwarming geschikt is voor een warmtepomp.

Een warmtepomp verwarmt water in jouw verwarmingssysteem doorgaans tot maximaal 60°C . Een ouderwetse gasketel verwarmt vaak tot maximaal 80°C. Niet alle verwarmingssystemen zijn zo ingericht dat ze jouw huis comfortabel warm krijgen bij deze lagere aanvoertemperaturen. Hoe lager de temperatuur, hoe meer verwarmingsoppervlakte je nodig hebt. 

  • Andere vormen van lagetemperatuurverwarming (LTV)
    Vloerverwarming is een voorbeeld van LTV. Een belangrijk kenmerk voor LTV is dat er genoeg oppervlak moet zijn om warmte af te geven. Als jouw hele vloer is voorzien van vloerverwarming, heb je automatisch een heel groot verwarmingsoppervlak. Gelukkig hebben steeds meer radiatoren ook een steeds grotere oppervlakte. Moderne radiatoren hebben altijd twee of zelfs drie panelen die warmte afgeven in plaats van maar één paneel. Deze moderne radiatoren hebben dus ook al het dubbele of driedubbele oppervlak. Op onderstaande afbeelding laten we je zien hoe je vanaf de bovenkant kan herkennen hoeveel panelen jouw radiator heeft.

    Radiatoren met 1, 2 of 3 panelen

  • Goede isolatie van je huis
    Hoe beter jouw huis geïsoleerd is, hoe minder warm de afgiftetemperatuur van het water hoeft te zijn om jouw huis lekker warm te krijgen. Bij moderne huizen is de isolatie vaak al automatisch goed voldoende voor deze lagere temperatuur, zonder dat je daar zelf veel werk voor hoeft uit te voeren.

  • Tip: de 50°C test 
    Je kunt checken of jouw huis comfortabel te verwarmen is met een lagere temperatuur door de afgiftetemperatuur van jouw huidige ketel op 50°C te zetten. Wordt het nog steeds comfortabel in huis? Dan werkt jouw systeem al prima voor lagere temperaturen. Spant het erom? Producten als radiator ventilatoren maken wellicht net het verschil. 


Beginnen met een hybride warmtepomp:

Wordt het met de 50°C test toch niet helemaal warm, dan is jouw huis op dit moment niet geschikt voor lagetemperatuurverwarming. Volledig van het gas af gaan is dan nog niet verstandig. Maar je kan nog steeds een grote stap nemen in het verminderen van jouw gasverbruik met een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp zal jouw gasverbruik gemiddeld al met 80% verlagen terwijl je op koude dagen nog steeds kan terugvallen op de cv-ketel voor extra warmte. In de tussentijd heb je dan alle tijd om jouw woning nog wat extra te isoleren, vloerverwarming te installeren of andere maatregelen te nemen om op een later moment alsnog volledig van het gas af te kunnen. 


De hybride warmtepomp van DeWarmte, de Pomp AO, is volledig all-electric ready. Dit betekent dat als je op een later moment alsnog volledig van het gas af wilt, je de Pomp AO gewoon kan laten staan. Hier voegen we dan alleen wat extra elementen aan toe. 


Deel dit artikel