Prinsjesdag 2024: alles over het verduurzamen van jouw woning

Prinsjesdag Pomp AO
lees meer
HomeKennisbank

Verduurzaming

Prinsjesdag 2024: Subsidies & andere maatregelen om te verduurzamen

In het regeerakkoord werden al redelijk wat voornemens duidelijk van het nieuwe kabinet Schoof. Op Prinsjesdag heeft het kabinet zijn daadwerkelijke plannen gepresenteerd. In dit artikel leggen we je uit wat deze nieuwe plannen betekenen voor de energietransitie en het verduurzamen van jouw woning.

Doelen uit het hoofdlijnenakkoord.

In mei 2024 heeft het nieuwe kabinet het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. In het hoofdlijnenakkoord zijn een aantal afspraken gemaakt over de energietransitie, leveringszekerheid van energie en klimaatadaptatie. Het kabinet heeft hierbij verschillende doelen afgesproken. Zo wil het kabinet: 

  • Duurzame energieopwekking stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. 

  • De energierekening betaalbaar houden voor iedereen. 

  • De leveringszekerheid waarborgen door onder andere problemen rond netcongestie met voorrang op te lossen

Duurzame opwekking en vermindering CO2 uitstoot

Het kabinet houdt vast aan bestaande afspraken zoals gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat er in 2030 55% minder CO2-uitstoot gerealiseerd moet zijn en Nederland in 2050 klimaatneutraal is, wat betekent dat Nederland in 2050 geen broeikasgassen meer uitstoot. 

In het nieuwe regeerprogramma, dat is gepresenteerd op Prinsjesdag, spreekt het kabinet over verschillende maatregelen. Zo wil het kabinet onder andere blijven investeren in het verduurzamen van woningen. Er komt geen verplichting op een labelsprong of een verplichting op een (hybride) warmtepomp bij de vervanging van een cv-ketel, maar subsidies op de isolatie van je woning en de aanschaf van warmtepompen blijven in stand. Hoe hoog deze subsidies worden en of deze gelijk blijven aan de huidige subsidies is niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat de subsidies met name op warmtepompen met een laag vermogen lager zullen uitvallen vanaf 2025. Mensen met een laag- of middeninkomen kunnen daarnaast gebruik blijven maken van een rentevrije lening om duurzame maatregelen te nemen via het Warmtefonds. Naast de positieve impact op de CO2-uitstoot geeft dit mensen ook meer grip op hun energierekening. 


Overige maatregelen voor een betaalbare energierekening

Het nieuwe kabinet wil de energiekosten niet te veel laten verschillen van de tarieven in onze buurlanden. Naast de subsidies en stimulerende maatregelen op het verduurzamen van je woning, overweegt het kabinet een verlenging van de “indirecte kosten compensatie” (IKC). Hier wordt na Prinsjesdag meer duidelijk over. Ook warmtenetten blijven een rol spelen in de plannen van het kabinet. Het kabinet Schoof verkent verschillende opties om mensen, die als gevolg van de aansluiting om een warmtenet veel hogere kosten krijgen, te compenseren.


Leveringzekerheid

Er wordt veel geïnvesteerd in de energievoorziening van de toekomst, maar tegelijkertijd wil het kabinet de huidige energievoorziening betaalbaar, betrouwbaar en weerbaar houden. Omdat energie die niet gebruikt wordt, ook niet geproduceerd hoeft te worden, worden er in 2025 nieuwe besluiten genomen in het Nationaal Programma Energiebesparing. Daarnaast gaat het kabinet meer inzetten op een gevarieerd energieaanbod met energie uit zon, wind, aardgas, kernenergie en geothermie (energie uit de grond). Hierdoor is Nederland minder afhankelijk van één energiebron of één ander land om deze energie te leveren. 


Tot slot gaat het kabinet focussen op het voorkomen van netcongestieproblemen en het toekomstbestendig maken van het elektriciteitsnet. Het kabinet zet daartoe het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) door. In dit actieprogramma wordt onder andere gekeken naar flexibele opwekking en flexibel verbruik van energie.

Investeren in duurzame warmte blijft een goed idee

Het goede nieuws is dat subsidies op, onder andere warmtepompen, ook onder het nieuwe kabinet in stand blijven. We verwachten wel dat de hoogte van de subsidie zal afnemen. De subsidie zal waarschijnlijk voor een groter deel afhankelijk worden van het aantal kW van de warmtepomp. Wil je er echter zeker van zijn dat je kan profiteren van de huidige subsidies en prijzen? Reserveer dan nog in 2024 de Pomp AO. 

Daarmee verhoog je direct de waarde van je woning en ben je minder afhankelijk van buitenlands gas. Door onze slimme software zal het mogelijk zijn om zowel onze hybride- als all-electric warmtepomp af te stemmen aan de drukte op het energienet. Hiermee zijn onze warmtepompen al voorbereid op toekomstige problemen rondom netcongestie.


Deel dit artikel