Koelen met een warmtepomp

Koelen met een monoblock
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan een woning verwarmen met elektriciteit in plaats van gas en is daardoor duurzamer en goedkoper. Maar wist je dat er ook warmtepompen zijn die naast verwarmen kunnen koelen? Ook de Pomp AO van DeWarmte heeft een koelfunctie. Met de koelfunctie produceert de Pomp AO koud in plaats van warm water en pompt dit koude water door jouw verwarmingssysteem, wat zorgt voor een verlaging van de temperatuur in je woning. In dit artikel vertellen je hoe dit werkt.

Hoe werkt koelen met een warmtepomp

Als een warmtepomp moet verwarmen haalt het energie uit de buitenlucht om dit door middel van het koudemiddel om te zetten tot warmte in de woning. De warmtepomp verwarmt dus het water in je verwarming. Om dit te doen blaast hij koude lucht weer naar buiten. Sommige warmtepompen kunnen dit proces omdraaien waardoor het water in jouw verwarmingssysteem afkoelt en juist warme lucht naar buiten blaast. De Pomp AO kan dit ook. Zo kan je de Pomp AO dus ook gebruiken om op warme dagen jouw huis koeler te maken en geniet je het hele jaar door van de voordelen van je warmtepomp.

Koelfunctie warmtepomp

Bij het verkoelen van dit water wordt er rekening gehouden met het feit dat er geen condensatie mag plaatsvinden op de radiatoren of op de leidingen. Het water wordt daarom niet onder het dauwpunt gekoeld. Deze temperatuur ligt gemiddeld rond de 18 graden, maar kan in geval dat er toch condens is makkelijk verhoogd worden via de MyDeWarmte WebApp.

Hoeveel kan een warmtepomp koelen?

Met hoeveel graden jij jouw woning kan afkoelen met een warmtepomp is afhankelijk van het type verwarming in je woning.

  • Bij gebruik van radiatoren kun je een verkoeling van 1-2 graden verwachten. 

  • Als je radiatorventilatoren, zoals deze van ClimateBoosters, aan je radiatoren toevoegt, kan dit oplopen tot 2-4 graden

  • De koelfunctie werkt verreweg het meest efficiënt bij woningen met vloerverwarming. Afhankelijk van het type vloer en het totale oppervlak hiervan kan het verwachte koeleffect oplopen tot 4-7 graden.

Voordelen koelfunctie vs airco:

Het gebruik van een warmtepomp om je woning te koelen via vloerverwarming of radiatoren heeft diverse voordelen ten opzichte van een traditioneel airco systeem. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

  • Energie-efficiëntie: warmtepompen koelen energiezuiniger dan airco-systemen, dit komt omdat ze energie verplaatsen in plaats van deze te genereren.

  • Comfort: Koeling via vloerverwarming of radiatoren zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de gehele woning, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat zonder koude luchtstromen die typisch zijn voor airco's. Dit voorkomt tocht en zorgt voor een aangenamere koeling.

  • Geluidsniveau: Warmtepompen en de bijbehorende verwarmingssystemen (vloerverwarming en radiatoren) zijn stiller in gebruik dan airconditioningsystemen, die vaak hoorbaar zoemen of blazen.

  • Ruimtebesparing: Er zijn naast de warmtepomp zelf geen andere zichtbare onderdelen nodig aan de muur of aan het plafond zoals bij airco systemen.

  • Flexibiliteit: Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, waardoor ze veelzijdiger zijn dan airco systemen die meestal alleen voor koeling zijn bedoeld. Dit betekent dat hetzelfde systeem het hele jaar door gebruikt kan worden, wat leidt tot een betere investering op de lange termijn.

  • Milieuvriendelijkheid: Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen (lucht, water) en hebben een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met airco systemen, vooral als ze worden gecombineerd met groene energiebronnen zoals zonnepanelen.

  • Gezondheid: Doordat er geen geforceerde luchtstromen zijn, wordt het opwaaien van stof en allergenen verminderd, wat de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede komt en gezonder is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

  • Onderhoud: Warmtepompen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan airconditioningsystemen, omdat er minder bewegende delen en filters zijn die regelmatig moeten worden gereinigd of vervangen.

  • Levensduur: Warmtepompen hebben doorgaans een langere levensduur dan airco's, wat bijdraagt aan een lagere totale eigendomskosten over de tijd.

Kosten & aanschaf:

De optionele koelfunctie kan voor een eenmalig bedrag van €750 worden toegevoegd aan je systeem via een software-update. Dit kan zowel tijdens de oorspronkelijke installatie van de Pomp AO als op een later moment. Hiervoor is geen fysiek bezoek nodig.

Interesse in de koelfunctie? Geef het aan bij de digitale inspectie met een Technisch Adviseur, of stuur een berichtje naar sales@dewarmte.nl. In de meeste gevallen kunnen we de koelfunctie binnen 2 werkdagen voor je activeren. Ben je nog niet helemaal zeker of de koelfunctie wat voor je is? Geen probleem, je mag het 2 weken uit proberen. Bevalt het niet, dan kun je het kosteloos annuleren.


Deel dit artikel