IJs op je warmtepomp, kan dat kwaad?

Afbeelding ter illustratie bij een artikel over ijsvorming op een warmtepomp, geplaatst op de website van DeWarmte.
lees meer
HomeKennisbank

Warmtepompen

IJs op je warmtepomp, kan dat kwaad?


Bij lucht/water warmtepompen speelt de ontdooicyclus een cruciale rol. Deze pompen halen warmte uit de lucht, zelfs op koude dagen. Bij lage temperaturen, ook bij een buitentemperatuur boven 0°C, kan condensatie op de warmtewisselaar bevriezen. Hierdoor werkt de warmtepomp niet efficiënt en kan er een ijslaag op de warmtepomp zichtbaar zijn. Fabrikanten gebruiken verschillende oplossingen om de condensatie te voorkomen, dit wordt een defrost-functie of ontdooi-cyclus genoemd. Dit zijn de drie meest voorkomende vormen van defrosting:

Automatische elektrische ontdooi-cyclus: Een elektrisch verwarmingselement in de warmtewisselaar wordt elke 30 minuten geactiveerd, ongeacht of er invriezing plaatsvindt. Dit is de minst efficiënte methode, met het hoogste elektriciteitsverbruik.

Automatische omgekeerde ontdooi-cyclus: De warmtepomp draait de circulatie richting van het koelmiddel elke 30 minuten om. Het gebruikt de warmte die het eerder produceerde om de warmtewisselaar te ontdooien, maar dit blijft nog steeds op vaste momenten en niet optimaal omdat het systeem dus ook aan gaat wanneer de warmtepomp niet ingevroren is. Ook hiermee wordt dus energie verspild.

Vraaggestuurde omgekeerde ontdooi-cyclus: De circulatie richting wordt alleen omgedraaid wanneer er daadwerkelijk een ijslaag is ontstaan. Dit minimaliseert energieverbruik waardoor de levensduur van de warmtepomp wordt bevorderd.

Een ontdooi-cyclus kan er best spectaculair uitzien. De Pomp AO draait tijdens de vraaggestuurde omgekeerde ontdooi-cyclus op hoog vermogen om de warmtepomp te ontdooien. Hierbij kan er flink wat waterdamp ontstaan, wat lijkt op rook. Zie je dit? Dan werkt het systeem naar behoren. Het systeem haalt hierbij dus warmte uit het verwarmingswater om de warmtepomp te ontdooien.

Warmtepompen kunnen dus invriezen als de condensatie op de warmtewisselaar bevriest, maar de defrost-functie zorgt ervoor dat de warmtepomp ook weer ontdooit. De vraaggestuurde omgekeerde ontdooi-cyclus is volgens ons de beste methode. Door enkel te ontdooien wanneer dit nodig is bespaar je een hoop energie.

#Warmtepompen #Ontdooicyclus #EnergieEfficiëntie #defrost #ijspret

Deel dit artikel