Hoe bespaar je (nog meer) energie met een warmtepomp?

foto
lees meer

Gepubliceerd op: 20 februari 2025

HomeKennisbank

Warmtepompen



Het installeren van een warmtepomp is een van de meest effectieve manieren om je energieverbruik te verlagen. Een warmtepomp bespaart op verschillende manieren energie, maar hoe zorg jij zelf voor de meest efficiënte werking? In deze blog leggen we je uit hoe een warmtepomp energie bespaart en hoe je de warmtepomp instelt voor optimaal gebruik.

Efficiëntie van je warmtepomp berekenen met COP

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. De belangrijkste categorieën zijn de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. Daarnaast zijn er nog varianten die warmte uit verschillende bronnen halen, zoals de lucht, de bodem of zelfs zonnepanelen. Hieronder bespreken we ze in detail.

Om de energiebesparing van een warmtepomp te berekenen, kijken we eerst naar de efficiëntie. Dit wordt gemeten in COP (Coefficient of Performance). Hierbij vergelijk je hoeveel warmte de warmtepomp opwekt ten opzichte van de hoeveelheid stroom die het verbruikt. Hoe hoger de COP, hoe minder energie het kost om je huis te verwarmen. 

COP = Verbruikte elektriciteit (kW) : Afgeleverde warmte (kW)​

Lees hier verder wanneer je meer te weten wil komen over wat COP is.

De COP van een cv-ketel versus een warmtepomp

Een traditionele cv-ketel zet gas om in warmte. Hierbij kan een cv-ketel maximaal 100% rendement opleveren. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt naar een bruikbaar niveau gebracht met relatief weinig elektriciteit. Dit maakt dat een warmtepomp van DeWarmte een COP heeft van 5,3, terwijl een cv-ketel doorgaans een COP van slechts 0,9 heeft.

Een warmtepomp verbruikt dus veel minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te creëren als een cv-ketel. Hierdoor wordt je huis met relatief minder energie verwarmd. De afname in gasverbruik is aanzienlijk groter dan de toename in elektriciteitsverbruik. Bovendien ligt de gasprijs over het algemeen hoger dan de kosten voor stroom. Hierdoor kom je ook nog eens uit op een lagere energierekening.

Tips voor de meest efficiënte warmtepomp

Om jouw warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken hebben we een aantal tips voor je opgesteld. We doorlopen deze stuk voor stuk:

  1. Houd een constante en lage temperatuur aan

  2. Gebruik vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

  3. Voorkom onnodig ventileren

  4. Laat de warmtepomp ‘s nachts aanstaan

  5. Maak gebruik van zonnewarmte

  6. Onderhoud de warmtepomp regelmatig

  7. Isoleer je woning goed

1. Houd een constante en lage temperatuur aan: Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij een constante en lage temperatuur. Dit betekent simpelweg dat het beter is om je thermostaat op een stabiele temperatuur te houden. Grote temperatuurwisselingen zorgen ervoor dat de warmtepomp harder moet werken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Wil je de temperatuur verhogen of verlagen? Verstel deze dan met maximaal één graad. Door de warmtepomp in een constant ritme te houden, bespaar je op lange termijn energie. 

De reden hierachter is dat een warmtepomp langzamer verwarmt dan een cv-ketel. Een warmtepomp heeft daarom meer tijd nodig om het huis te verwarmen, wat extra energie kan kosten.

2. Gebruik vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren: Warmtepompen werken efficiënter in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze verwarmingssystemen verwarmen een ruimte gelijkmatig met lagere watertemperaturen, waardoor de warmtepomp minder energie verbruikt.

3. Voorkom onnodig ventileren: Bij het ventileren van je huis wil je niet simpelweg alle ramen of deuren openzetten. Hierbij gaat namelijk veel van de warmte verloren, met temperatuurschommelingen als gevolg. Dit verhoogt het energieverbruik van de warmtepomp. Het is daarom beter om goed geïsoleerde ventilatieopties te gebruiken wanneer dat nodig is.

4. Laat de warmtepomp ‘s nachts aanstaan: Er wordt vaak gedacht dat het energiezuiniger is om de warmtepomp ‘s nachts uit te schakelen, maar dit is juist ineffectief. Wanneer de warmtepomp opnieuw moet opstarten, verbruikt dit vaak meer energie dan wanneer de pomp continu draait op een lager niveau. Zoals eerder aangegeven bespaar je op de lange termijn energie door de warmtepomp in een constant ritme te laten draaien.

5. Maak gebruik van zonnewarmte: Laat overdag de zon je woning verwarmen door gordijnen open te houden. Sluit ‘s avonds de gordijnen om de warmte vast te houden en te voorkomen dat de kou naar binnen komt. Door deze eenvoudige maatregelen te combineren verminder je het energieverbruik van je warmtepomp aanzienlijk. Goed voor het milieu en je portemonnee.

6. Onderhoud de warmtepomp regelmatig: Regelmatig onderhoud is niet verplicht voor een warmtepomp, maar wel aangeraden. Een goed gereinigd systeem presteert namelijk beter. Bij een lucht/lucht- of lucht/water-warmtepomp is het belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken en te controleren of de leidingen niet verstopt zijn. Goed onderhoud verlengt de levensduur van de warmtepomp en zorgt ervoor dat deze efficiënt blijft werken. Je kunt dit deels zelf doen, zoals het schoonhouden van de filters en roosters. Het is aangeraden om daarnaast periodiek grondig onderhoud uit te besteden aan een professional.

7. Isoleer je woning goed: Als laatste en wellicht meest voor de hand liggende tip: Isoleer je woning goed. Zo blijft de opgewekte warmte beter in huis en hoeft de warmtepomp minder hard te werken. Goede dak-, muur- en vloerisolatie voorkomt warmteverlies. Dit verhoogt het comfort in huis, maar ook de efficiëntie van je warmtepomp.

Nog minder energieverbruik met een hybride warmtepomp van DeWarmte

Het installeren van een warmtepomp is dus een effectieve manier om energie te besparen. Om er optimaal gebruik van te maken is het belangrijk om bovenstaande tips toe te passen.

Daarnaast kan een hybride warmtepomp van DeWarmte nog eens extra energiezuinig worden ingesteld. Je bepaalt namelijk zelf wanneer de cv-ketel meehelpt bij het verwarmen van je woning. Hoe later je de cv-ketel inschakelt, hoe meer energie je bespaart. Wil je maximale besparing? Dan stel je de cv-ketel zo in dat deze pas laat bijspringt. Als je de voorkeur geeft aan snelheid en comfort, kies je de comfortmodus. Hierbij helpt de cv-ketel eerder mee om je woning sneller op temperatuur te brengen.

Ben je benieuwd hoeveel energie jij kunt besparen met een warmtepomp, wil je weten hoe je jouw warmtepomp optimaal instelt of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder!

Deel dit artikel